W życiu każdej firmy, bez względu na wielkość i okres obecności na rynku, pojawiają się okazje, które wymagają dodatkowej oprawy. Jubileusz, otrzymanie prestiżowej nagrody czy prezentację nowego produktu, najlepiej świętować podczas specjalnie zorganizowanej z tej okazji kolacji poza siedzibą firmy. Bankiet firmowy może być mniej lub bardziej formalny oraz mniej lub bardziej kameralny. Najważniejsze jednak, by wzbudzał emocje, które pozostaną z gośćmi na dłużej.
Nie każde spotkanie firmowe okazuje się sukcesem. Przesądza o nim często sam wybór miejsca. W przypadku bankietu powinien być podyktowany rangą wydarzenia. Bankiety firmowe najczęściej odbywają się w godzinach wieczornych lub późno-popołudniowych i wymagają specjalnej oprawy, zarówno po stronie organizatorów, jak i zaproszonych gości. Coraz wyraźniej widocznym trendem jest organizowanie wydarzeń firmowych za miastem, w urokliwych hotelach w pięknych okolicznościach przyrody. Takich jak Dwór Korona Karkonoszy.
Bankiet firmowy – dlaczego warto go organizować?
Bankiet firmowy to ważne wydarzenie także ze względów wizerunkowych. Jedną z takich okazji jest np. 20. czy 25 lecie firmy. Ważne, by wzbudzał w gościach zachwyt, ale jednocześnie nie wywoływał niepotrzebnego dystansu. Celem organizatorów bankietów firmowych jest bowiem najczęściej podziękowanie pracownikom i kontrahentom za ich zaangażowanie, które znacząco wpływa na rozwój firmy.
Powodów ku temu, by zorganizować bankiet firmowy może być naprawdę sporo – jubileusz firmy, prestiżowa nagroda, zmiany na czołowych stanowiskach, nawiązanie strategicznej współpracy z nowym partnerem, premiera nowego produktu, otwarcie nowych placówek.
Bankiet firmowy może spełniać wiele funkcji. Przede wszystkim pokazuje naszym współpracownikom i partnerom biznesowym, że ich doceniamy i cieszymy się, że z nami są. Dodatkowo wszelkiego rodzaju imprezy firmowe podnoszą zaufanie do marki i znacznie poprawiają jej wizerunek. Tego typu wydarzenia to również świetny sposób na integrację pracowników rozlokowanych między różnymi działami przedsiębiorstwa. Integracja w pracy nie zawsze jest możliwa, gdy firma ma oddziały różnych miastach czy krajach. Bankiet firmowy to doskonała okazja by część pracowników wreszcie mogła poznać się osobiście.

Jak się ubrać na bankiet firmowy?
Na każdym zaproszeniu na bankiet firmowy powinna znaleźć się informacja o „dress code”, czyli o tym, jaki strój będzie obowiązywał podczas spotkania. O wyborze zwykle decyduje miejsce spotkania oraz pora dnia. Inny strój wypada bowiem mieć na sobie podczas eleganckiej kolacji, a inny podczas wielkiej gali.
Na bankiet firmowy najlepiej wybrać elegancki, ale prosty strój – garnitur i koktajlowa sukienka. Na większej gali należy pojawić się w smokingu i sukni wieczorowej. Zdarza się, że bankietowi towarzyszy jakiś określony motyw przewodni, do którego należy się dostosować.
Jeżeli chodzi o kolorystykę stroju na bankiet firmowy, najlepiej postawić na stonowane kolory i gustowne pastele: błękity, beże, pudrowe róże. Wieczorem można wybrać ciemniejsze kolory: głęboki granat, butelkową zieleń, czekoladowe brązy. Z kolei elegancka biel i czerń zarezerwowane są raczej na większe gale.
Niezbędnym elementem stroju bankietowego są akcesoria i dodatki. Skromna, elegancka i minimalistyczna biżuteria lub zegarek idealnie uzupełnią całą stylizację. Jeżeli chodzi o dobór odpowiedniego obuwia, najlepiej postawić na czółenka z zakrytymi palcami i piętą, a w przypadku mężczyzn stonowane buty ze skóry lub zamszu. Odradza się zabieranie na bankiet dużych torebek. Znacznie lepiej sprawdzi się kopertówka, która pomieści wszystko, co najważniejsze.
Marzy Ci się bankiet firmowy z prawdziwego zdarzenia?
Pomyśl o sali balowej i majestatycznych górach wokół.
Gdzie znajdziesz lepszą scenerię?
O czym należy pamiętać organizując bankiet firmowy?
Organizację bankietu firmowego powinniśmy zacząć od przygotowania listy gości, ponieważ to ona pozwoli nam określić rozmach i charakter spotkania. Dobrze widziane jest wysłanie lub wręczenie zaproszeń pisemnych, w których powinno się umieścić się wszystkie niezbędne informacje dotyczące miejsca i terminu spotkania. Zaproszenia powinniśmy doręczyć odpowiednio wcześnie, by dać gościom czas na podjęcie decyzji i zarezerwowanie czasu w kalendarzu. Ponadto warto poprosić o wcześniejsze potwierdzenie udziału, co ułatwi nam dalsze planowanie.
Jednym z najistotniejszych elementów bankietu firmowego jest catering. Niezależnie od tego, na jaki rodzaj kuchni postawimy, musimy zadbać o różnorodność serwowanych potraw i napojów. Obecnie coraz więcej osób docenia dania wegetariańskie i wegańskie, warto zatem uwzględnić je w bankietowym menu. Równie ważna jest wygodna dla gości forma podania potraw oraz estetyczny i zachęcający do konsumpcji wygląd.
Dobremu jedzeniu towarzyszyć powinna subtelna i elegancja oprawa muzyczna, która nie będzie przeszkadzała w dyskusjach, ale również będzie stanowiła miłe dla ucha tło. W tym celu, coraz częściej przedsiębiorcy decydują się na wynajęcie muzyków klasycznych.

Celem organizatorów bankietów firmowych jest wywołanie w gościach emocji, które pozostaną z nimi na dłużej. Idealnym sposobem, by wrażenia po bankiecie towarzyszyły gościom jeszcze długo po imprezie, są eleganckie gadżety firmowe, wręczane na koniec spotkania. Dobrym pomysłem jest dopasowanie prezentów do motywu przewodniego bankietu oraz wydarzenia, któremu towarzyszy. Specjaliści z agencji eventowej z pewnością pomogą dobrać najlepsze i najbardziej oryginalne propozycje.