Piwo z beczki na wesele, czyli impreza z przytupem

PoradyTrendy
Piwo z beczki na wesele, czyli impreza z przytupem

Piwo to popularny trunek. Zdaniem niektórych bardziej pasuje do zatłoczonych barów czy wakacyjnych ognisk, niż do eleganckiej sali weselnej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować piwo na przyjęciu weselnym. Szczególnie latem, kiedy z nieba wylewa się żar i każdy szuka pomysłów na ochłodzenie. Zimne piwo z beczki na wesele to sposób na ochłodę i ciekawa atrakcja dla gości.

Piwo z beczki na wesele jako ciekawa atrakcja

Wesele to szczególne wydarzenie. To czas celebrowania nowego etapu w życiu dwóch zakochanych osób. W Polsce lubimy świętować przy stole bogato zastawionym przepysznym jedzeniem i w towarzystwie orzeźwiających drinków. Wiele osób nie wyobraża sobie zabawy bez alkoholu. Alkohol rozluźnia atmosferę, a także dodaje odwagi do tańca i udziału we wszelkiego rodzaju konkurencjach i konkursach weselnych. Co więcej, zgodnie z polską tradycją ślubną, zaraz po wejściu do sali weselnej za parę młodą trzeba wznieść toast – chociażby symboliczny lampką szampana lub wina musującego. Alkohol jest więc nieodłącznym elementem przyjęć weselnych.

Trunki na weselu przede wszystkim muszą być zróżnicowane. Poza wspomnianą lampką szampana na początku warto zaserwować gościom dobrej jakości wódkę, czyli najpopularniejszy alkohol weselny. W weselnym menu alkoholowym mogą pojawić się również wina, whisky, kolorowe drinki, a nawet swojski bimber.

Ciekawym pomysłem jest piwo z beczki na wesele. Piwo to doskonałe rozwiązanie na przyjęcie wiejskie, rustykalne, czy też góralskie. To nie tylko ciekawe urozmaicenie weselnego menu, ale również świetna atrakcja – taka sama jak wiejski stół czy fontanna czekoladowa z przekąskami.

Chcecie postawić na oryginalne trunki na weselu?

Oprócz doskonałej organizacji imprezy oferujmy własną markę piwa…i nie tylko!

Gatunki i rodzaje piwa z beczki na wesele

Świetnym pomysłem na przyjęcie weselne będzie piwo rzemieślnicze lub kraftowe. Takie trunki nie tylko wyróżniają się bogatszymi walorami smakowymi niż klasyczne piwa koncernowe, ale także dostępne są w wielu różnych rodzajach i gatunkach. Piwo rzemieślnicze lub kraftowe to coś innego. Coś, co może w ciekawy sposób urozmaicić weselne menu.

Producenci oferują nam szeroki wybór gatunków piw. Najprościej możemy podzielić je ze względu na rodzaj fermentacji:

  • piwa górnej fermentacji typu Ale,
  • piwa dolnej fermentacji typu Lager.

Rodzaj fermentacji zależy od użytych drożdży piwowarskich. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie i mocniej wpływają na wydzielanie dwutlenku węgla. W konsekwencji otrzymane piwo jest bardziej orzeźwiające i ma czysty, pełny smak. Droższe górnej fermentacji fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni beczki i wydzielają więcej produktów ubocznych, co przekłada się na wysokie walory aromatyczno-smakowe piwa. Warto zaserwować urozmaicone piwo z beczki na wesele. Tak by każdy znalazł coś dla siebie.

Piwo z beczki czy piwo butelkowe?

Zarówno piwa butelkowe, jak i te z beczki, mają swoich zwolenników. Jedni uważają, że w butelce zamknięty jest cały aromat i wyśmienity smak trunku, dla innych największe walory smakowe i zapachowe mają piwa beczkowane. A jak jest w rzeczywistości?

Jakość i smak piwa głównie zależy od tego, w jakich warunkach było przechowywane, transportowane i jak zostało podane. Browar powinien mieć odpowiednią temperaturę podania. Nie może być za zimny – co niestety często praktykuje się w barach. Duże znaczenie ma również czystość samych pojemników na napój – tj. beczek i butelek. Transport zaś powinien odbywać się w stabilnych i spokojnych warunkach.

Jak nie piwo z beczki na wesele, to co?

Piwo z beczki na wesele to znakomity pomysł. To kreatywna atrakcja dla gości weselnych, która dostarczy im wspaniałe doznania smakowe i – jeśli wesele organizowane jest latem – zapewni przyjemne orzeźwienie. Beczkę z piwem warto dopasować do wybranego stylu wesela. Elegancki beer bar z typowym nalewakiem do piwa przyciągnie wzrok i zainteresowanie gości, a przy tym będzie stanowił element weselnej aranżacji. W sali weselnej (bądź w ogrodzie, w zależności, gdzie odbywa się wesele) warto umieścić drogowskaz weselny, który wskaże gościom drogę do beer baru. Dzięki temu weselnicy będą mogli podejść do baru i samodzielnie nalać sobie piwa w dowolnym momencie przyjęcia.

A co zamiast piwa z beczki na wesele? Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie piwa w butelkach. Decydując się na piwo butelkowe, należy zadbać o lekkie schłodzenie trunków. Butelki można umieścić np. w stylowej beczce, kubełku lub innym pojemniku wypełnionym lodem.

Inne ciekawe formy podania piwa na wesele to:

  • piwne shoty – piwo podane w formie niewielkich shotów to doskonała okazja do tego, żeby skosztować trunków w różnych smakach,
  • piwo z lemoniadą – piwo zmieszane z lemoniadą, czyli tzw. radler, to orzeźwiający napój, doskonały na upalne, letnie dni.

Niezbyt dobrym rozwiązaniem będzie zaś piwo w puszce. Puszki kompletnie nie pasują do weselnego klimatu.

Ile piwa na wesele?

Piwo z beczki na wesele to kolejny wydatek, Oszacowanie ilości alkoholu na wesele przysparza wielu problemu przyszłym nowożeńcom. Liczba butelek alkoholu uzależniona jest m.in. od liczby zaproszonych gości. Przyjmuje się, że na jedną osobę dorosłą przypada około 0,5 l wódki. W praktyce oznacza to, że na 100-osobowe wesele potrzeba około 50 l trunku.

A co z piwem? Jeśli piwo ma być wyłącznie dodatkiem do innego trunku (zwykle wódki), najbezpieczniej jest przyjąć przelicznik około 0,3 l na osobę – czyli przy 100 gościach warto zaopatrzyć się w 30 l piwa. Jeśli zaś narzeczeni chcą, aby piwo stanowiło jeden z głównych trunków, dobrym rozwiązaniem będzie około 1 l piwa na jednego gościa, a przy tym zmniejszenie ilości wódki.

Inne atrakcje, które urozmaicą przyjęcie weselne

Ciekawą alternatywą dla piwa z beczki jest drink bar na wesele. Drink bar to atrakcja, która przypadnie do gustu zarówno miłośnikom słodkich, kolorowych koktajli owocowych, jak i tym osobom, które uwielbiają próbować nowych smaków.

Drink bar można zaserwować gościom w trzech różnych odsłonach. Pierwszą jest klasyczny bar obsługiwany przez profesjonalnego barmana. Zatrudnienie doświadczonego barmana to gwarancja doskonałej jakości obsługi i smacznych drinków. Koszt wynajęcia profesjonalnego drink baru może wahać się od 1000 do nawet 4000 zł.

Drugą opcją jest wynajęcie barmana, który poza serwowaniem drinków, zaprezentuje gościom spektakularny pokaz barmański. Sztuczki z wykorzystaniem butelek alkoholu, ozdobnych szkieł i sprzętów barowych w rytm energicznej muzyki to znakomite show, które zachwyci gości i dostarczy im niezapomnianych wrażeń.

Naszą ostatnią propozycją, a przy tym tańszą alternatywą dla powyższych, jest drink bar DIY, czyli bar, w którym każdy weselnik może zostać barmanem. W drink barze własnej roboty należy umieścić:

  • kilka rodzajów trunków,
  • soki i syropy barmańskie,
  • owoce świeże i suszone,
  • lód w kostkach i pokruszony,
  • rozmaite szklanki i kieliszki,
  • słomki oraz serwetki.

Na blacie warto postawić tabliczkę z kilkoma prostymi przepisami na smaczne drinki, które można zrobić z dostępnych składników. Samodzielne przygotowywanie koktajli alkoholowych będzie dla gości świetną zabawą!

Inne weselne pomysły, równie atrakcyjne co drink bar czy piwo z beczki, to:

  • Prosecco van – oryginalna forma mobilnego baru, który zamiast piwa czy kolorowych drinków serwuje orzeźwiające wino musujące,
  • fontanna alkoholowa – alternatywa dla fontanny czekoladowej; można wykorzystać w niej wino, poncz, piwo, szampana lub inne trunki,
  • drinki fluorescencyjne, wybuchające wulkany, czy też alkoholowe żelki.
Szybki kontakt Zamów ofertę