Przystawki na zimno na wesele – jak je wybrać?

PoradyTrendy
Przystawki na zimno na wesele – jak je wybrać?

Dobrze skomponowane menu to jeden z elementów, które wpływają na sukces przyjęcia weselnego. Mimo że pierwsze skrzypce grają dania główne, to przekąski również nie są bez znaczenia. Jakie przystawki na zimno na wesele będą najlepsze? 

Organizacja wesela wiąże się z koniecznością podjęcia wielu ważnych decyzji. Przyszli nowożeńcy pragną bowiem, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Aby każdy element przyjęcia weselnego był zgodny z ich założeniami i marzeniami. Dlaczego? Bo to właśnie detale tworzą klimat przyjęcia. Nadają mu wyjątkowy charakter. Czynią je niepowtarzalnym, jedynym w swoim rodzaju. 

Jedną z ważnych kwestii, o której trzeba pomyśleć na etapie przygotowań do wesela, jest wybór menu. Wbrew pozorom nie jest to wcale taka prosta sprawa. Najważniejsze to zachować spokój i… zaufać szefowi kuchni! Dla przyszłych nowożeńców to pierwsze takie wydarzenie, pierwszy raz organizują ślub. Dlatego wybór menu może być dla nich sporym wyzwaniem. Pamiętajmy jednak, że obsługa sali weselnej ma za sobą już dziesiątki (a nawet setki) takich imprez. Dlatego warto słuchać ich porad i wskazówek. 

Chcesz zaskoczyć gości weselnych smakowitymi potrawami?

Odkryjemy przed nimi prawdziwe niebo kulinarnych rozkoszy!

Przystawki na zimno na wesele – ile to kosztuje? 

Wiele obiektów oferuje gotowe warianty menu weselnego w różnych zakresach cenowych. Na listach zwykle znajdują się zarówno klasyczne, znane i lubiane potrawy, które przypadną do gustu każdemu, jak i propozycje wykwintne, bardziej wyszukane, idealne dla osób o wysublimowanych kubkach smakowych. Ślubne warianty cateringowe zwykle można modyfikować według własnych preferencji. 

Dwór Korona Karkonoszy zapewnia możliwość wyboru spośród 350 wyśmienitych, oryginalnych dań przygotowywanych ze świeżych, starannie wyselekcjonowanych produktów, ziół i aromatycznych przypraw. Doświadczeni kucharze dbają o to, aby przyrządzane potrawy trafiły w kubki smakowe wszystkich gości. Wprost rozpływały się w ustach, zapewniając weselnikom niepowtarzalne doznania smakowe. Doznania, które na stałe zapiszą się w ich pamięci. 

Główne dania to ważny element przyjęcia weselnego. Jednak tak samo ważne są zimne przystawki na wesele! Jakie potrawy powinny znaleźć się na weselnych stołach? 

Czy przystawki na zimno na wesele są konieczne? 

Zimne przystawki to małe dania, które można przekąsić w oczekiwaniu na główne, ciepłe posiłki lub po wesołych pląsach na parkiecie. Przekąski na wesele stanowią znakomitą, smaczną zagryzkę do weselnego alkoholu. Pozwalają zaspokoić mały głód, dodają energii do dalszego tanecznego szaleństwa. 

Wybór zimnych przystawek na wesele powinien być różnorodny. Dzięki temu łatwiej trafić w gusta poszczególnych gości weselnych. Nie można również zapomnieć o weselnikach z bardziej nietypowymi potrzebami. Mowa oczywiście o wegetarianach i weganach – czyli osobach, które nie jedzą mięsa lub całkowicie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego. Mimo że tacy weselnicy raczej będą stanowić mniejszość na przyjęciu, to bez wątpienia nie można ich pomijać. Na liście przekąsek weselnych koniecznie powinny znaleźć się pozycje przygotowane specjalnie z myślą o takich osobach. 

Jakie przystawki wybrać? Przede wszystkim warto postawić na kilka klasyków – czyli różne sałatki, koreczki, jajka faszerowane, deski wędlin i mięs, ryby czy zimne nóżki. Menu warto uzupełnić o wykwintne propozycje. Kucharze z Dworu Korona Karkonoszy proponują między innymi wyborne pasztety, wyśmienite oliwki wzbogacone aromatycznymi ziołami, czy też przepyszne sery o najróżniejszych smakach. Zimne przekąski najlepiej podawać na eleganckich paterach na stołach głównych – tak, aby goście mieli do nich łatwy dostęp. 

Ile zimnych przystawek powinno znaleźć się na weselu? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości. Na pewno nie ma sensu przesadzać z ich ilością. Im więcej zamówimy, tym większa szansa, że część jedzenia się zmarnuje. Przy wyborze przystawek warto wziąć pod uwagę wskazówki menadżera sali weselnej lub kucharza. Obsługa sali zasugeruje optymalną ilość przekąsek na wesele na daną liczbę osób. 

 Zimne przekąski na wesele to również smaczne, słodkie desery. Dla takich przysmaków warto przygotować oddzielny stół. 

Zimne przekąski na wesele w formie słodkiego stołu 

Słodki stół na weselu to nic innego jak miejsce pełne wyśmienitych, przepysznych deserów. Najlepiej ustawić go nieco na uboczu – w takim miejscu, aby każdy miał do niego swobodny dostęp. Warto ozdobić go w taki sam sposób jak pozostałe stoły. Dzięki temu aranżacja weselna będzie spójna i estetyczna. 

A co powinno znaleźć się na słodkim stole? Przede wszystkim ciasta! Najlepsze ciasta na wesele to oczywiście znany i uwielbiany sernik, wyśmienita szarlotka i klasyczna karpatka. Można postawić również na smakołyki z kakao (np. zebra lub murzynek), ciasta drożdżowe z owocami, ciasta przekładane kremami lub bakaliami (np. snickers lub 3bit), klasyczne makowce, sękacze i inne desery. Na słodkim stole mogą znaleźć się również babeczki, ciastka, rurki z kremem i wiele innych smakołyków – wszystko to, co pasuje do charakteru przyjęcia. Nie warto przesadzać z ilością ciast. Po 3 kawałki ciasta „na głowę” w zupełności wystarczą. 

Szybki kontakt Zamów ofertę