Szybki kontakt - wesela email email
Oświadczam, że wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu przez Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o. z siedzibą w Sosnówce w celu udzielenia odpowiedzi na pytanie zawarte w formularzu.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych/danych instytucji jest Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o, z siedzibą przy ul. Liczyrzepy 20, 58-564 Sosnówka k. Karpacza. Podanie danych jest dobrowolne. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Szczegóły znajdują się w naszej Polityce prywatności
Oferta specjalna email email

WIOSENNA PROMOCJA na wesela w sezonie 2020/2021 !!!

Pomagamy zorganizować wesele nawet w 1 miesiąc
Czwartek 19.11., 26.11. i 03.12.2020 od 147 zł
Święto 06.01.2021 od 179 zł
Długi weekend 07/08.01. od 167 zł
Czwartek 21.01. i 04.02. od 149 zł
Sobota 30.01. od 188 zł
Sobota 20.02., 27.02. i 06.03. od 176 zł
Czwartek 25.02., 11.03., 18.03. i 25.03. od 145 zł
Czwartek 08.04. i 15.04. od 155 zł
Czwartek 22.04. i 13.05. od 159 zł

Komunie - od 60 zł/1 os.; wolne terminy: 07.06., 14.06.
Imprezy urodzinowe – od 86 zł/1 os.
Chrzciny – od 53 zł/1 os.

email email: biuro@dwor-korona.pl
telefon tel.: 605 144 021
(kontakt w godz. 10-18)

Blog weselny

Porady | Stylizacje | Trendy ślubne
2019-03-15

Słodki stół na weselu

Od kilku lat na przyjęciach weselnych królują rozwiązania dalekie od tradycyjnych. Na młodą parę, ich rodziny i wszystkich gości czekają nowocześnie urządzone i wyposażone sale oraz stoły, których rola nie kończy się tylko na dobrym jedzeniu, ale i podziałach tematycznych oraz wartościach dekoracyjnych. Jednym z bardziej popularnych motywów jest słodki stół. To kusząca alternatywa dla pater z ciastami.
 
candy bar
Co odróżnia słodkie stoły od tradycyjnych deserów podawanych podczas przyjęć? W zasadzie wszystko, począwszy od rodzaju podania. Słodki stół jest tzw. szwedzkim stołem, co oznacza, że goście podchodzą i częstują się wtedy, kiedy mają na to ochotę. Słodkości nie są podawane, ani wydzielane porcjami. Kolejną różnicą jest to, że candy bar to nie tylko stół z jedzeniem, to także ozdoba sali weselnej. Poza ręcznie wykonywanymi ciastkami, muffinami,  babeczkami, tartami, owocami, lizakami z ciasta (cake pops), napojami (w modnych ostatnio szklanych butelkach lub kubkach), shake’ami, wykonywanymi przez cukierników i innymi słodkościami, candy bar stanowi kompozycję estetyczną zgodną z formą uroczystości. Ma on za zadanie zachwycić gości i podbić ich podniebienia.
 
słodki stół
Słodkie stoły są ozdabiane kwiatami, dopasowywane kolorystyką do reszty dekoracji, mają elementy wystroju niecodzienne, jak np. drewniane skrzynki, balony, lampiony, słoiki, a nawet nietypowe kształty samych stołów. Mogą się na nich znaleźć słodycze dla najmłodszych, np. żelki, małe czekoladki czy cukierki. Jedną z największych zalet tego rodzaju menu jest możliwość dostosowania go do swoich wymagań i oczekiwań. Klienci mogą moderować zamówieniami w bardzo szerokim zakresie, włącznie z ilością poszczególnych wyrobów np. więcej babeczek, mniejszy tort lub odwrotnie. Niezależnie od tego czy urządza się przyjęcie w ciepłych czy zimnych porach roku, słodki stół może stanowić uzupełnienie klimatu lub wręcz nadawać mu charakter. Decydując się na ślub i wesele jesienią lub zimą sięga się po oferty, które gwarantują ciekawe rozwiązania, jak np. te proponowane przez Dwór Korona Karkonoszy. Zimowy czy jesienny słodki stół, z rozgrzewającymi nutami korzennymi doskonale uzupełnia inne atrakcje i posiłki, w szczególności, kiedy młoda para organizuje wesele wraz z noclegiem i poprawinami: „Dużą popularnością cieszą się poprawiny przy ognisku, z grzanym winem lub piwem. Atrakcją zimową dla dzieci mogą być bitwy na śnieżki czy wspólne lepienie bałwana. Dobrą zabawę weselników zagwarantują także przejażdżki bryczką czy kulig” – dodaje Joanna Hoc-Kopiej, ekspertka weselna z Dworu Korona Karkonoszy.
 
słodki stół na wesele
Konwencja słodkiego stołu zakłada, że przekąski na nim stawiane będą w rozmiarze nadającym się do wzięcia w rękę, tzw. finger food. Z tego powodu w ofercie spotykamy wiele rodzajów mini wypieków: eklerek, tartaletek, pierniczków, pączków czy ptysiów. Najczęściej więc na słodkim stole nie stawia się tortu ani ciast, jednak wybór w tym zakresie należy wyłącznie do klientów, szczególnie że ostatnio modne, rustykalne torty, czyli nieobłożone żadną masą (śmietanową, cukrową, maślaną etc.) idealnie wkomponowują się w formę słodkiego stołu. Przy okazji, uwadze polecają się także bufety wytrawne, które tak jak Candy Bar urozmaicą menu i będą stanowiły ozdobę uroczystości weselnej.
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 750 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w tym w samym 2018 r. 100 wesel).
 
Poprzednie wpisy
2019-12-13
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl