Szybki kontakt - wesela email email
Oświadczam, że wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu przez Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o. z siedzibą w Sosnówce w celu udzielenia odpowiedzi na pytanie zawarte w formularzu.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych/danych instytucji jest Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o, z siedzibą przy ul. Liczyrzepy 20, 58-564 Sosnówka k. Karpacza. Podanie danych jest dobrowolne. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Szczegóły znajdują się w naszej Polityce prywatności
Oferta specjalna email email

PROMOCJA na wesela w sezonie 2020/2021 !!!

Pomagamy zorganizować wesele nawet w 1 miesiąc
Czwartek 19.11., 26.11. i 03.12.2020 od 147 zł
Święto 06.01.2021 od 179 zł
Długi weekend 07/08.01. od 167 zł
Czwartek 21.01. i 04.02. od 149 zł
Sobota 30.01. od 188 zł
Sobota 20.02., 27.02. i 06.03. od 176 zł
Czwartek 25.02., 11.03., 18.03. i 25.03. od 145 zł
Czwartek 08.04. i 15.04. od 155 zł
Czwartek 22.04. i 13.05. od 159 zł

Komunie - od 60 zł/1 os.
Imprezy urodzinowe – od 86 zł/1 os.
Chrzciny – od 53 zł/1 os.

email email: biuro@dwor-korona.pl
telefon tel.: 605 144 021
(kontakt w godz. 10-18)

Blog weselny

Porady | Stylizacje | Trendy ślubne
2019-03-15

Słodki stół na weselu

Od kilku lat na przyjęciach weselnych królują rozwiązania dalekie od tradycyjnych. Na młodą parę, ich rodziny i wszystkich gości czekają nowocześnie urządzone i wyposażone sale oraz stoły, których rola nie kończy się tylko na dobrym jedzeniu, ale i podziałach tematycznych oraz wartościach dekoracyjnych. Jednym z bardziej popularnych motywów jest słodki stół. To kusząca alternatywa dla pater z ciastami.
 
słodki stół na weselu

Słodki stół na weselu - informacje podstawowe

Co odróżnia słodkie stoły na weselu od tradycyjnych deserów podawanych podczas przyjęć? W zasadzie wszystko, począwszy od rodzaju podania. Słodki stół jest tzw. szwedzkim stołem, co oznacza, że goście podchodzą i częstują się wtedy, kiedy mają na to ochotę. Słodkości nie są podawane, ani wydzielane porcjami. Kolejną różnicą jest to, że candy bar to nie tylko stół z jedzeniem, to także ozdoba sali weselnej. Poza ręcznie wykonywanymi ciastkami, muffinami,  babeczkami, tartami, owocami, lizakami z ciasta (cake pops), napojami (w modnych ostatnio szklanych butelkach lub kubkach), shake’ami, wykonywanymi przez cukierników i innymi słodkościami, candy bar stanowi kompozycję estetyczną zgodną z formą uroczystości. Ma on za zadanie zachwycić gości i podbić ich podniebienia.
 
słodki stół na weselu

Pomysły na słodki stół na weselu

Słodkie stoły są ozdabiane kwiatami, dopasowywane kolorystyką do reszty dekoracji, mają elementy wystroju niecodzienne, jak np. drewniane skrzynki, balony, lampiony, słoiki, a nawet nietypowe kształty samych stołów. Mogą się na nich znaleźć słodycze dla najmłodszych, np. żelki, małe czekoladki czy cukierki. Jedną z największych zalet tego rodzaju menu na wesele jest możliwość dostosowania go do swoich wymagań i oczekiwań. Klienci mogą moderować zamówieniami w bardzo szerokim zakresie, włącznie z ilością poszczególnych wyrobów np. więcej babeczek, mniejszy tort lub odwrotnie. Niezależnie od tego czy urządza się przyjęcie w ciepłych czy zimnych porach roku, słodki stół może stanowić uzupełnienie klimatu lub wręcz nadawać mu charakter. Decydując się na ślub i wesele jesienią lub zimą sięga się po oferty, które gwarantują ciekawe rozwiązania, jak np. te proponowane przez Dwór Korona Karkonoszy. Zimowy czy jesienny słodki stół, z rozgrzewającymi nutami korzennymi doskonale uzupełnia inne atrakcje i posiłki, w szczególności, kiedy młoda para organizuje wesele wraz z noclegiem i poprawinami: „Dużą popularnością cieszą się poprawiny przy ognisku, z grzanym winem lub piwem. Atrakcją zimową dla dzieci mogą być bitwy na śnieżki czy wspólne lepienie bałwana. Dobrą zabawę weselników zagwarantują także przejażdżki bryczką czy kulig” – dodaje Joanna Hoc-Kopiej, ekspertka weselna z Dworu Korona Karkonoszy.
 
słodki stół na wesele
Konwencja słodkiego stołu zakłada, że przekąski na nim stawiane będą w rozmiarze nadającym się do wzięcia w rękę, tzw. finger food. Z tego powodu w ofercie spotykamy wiele rodzajów mini wypieków: eklerek, tartaletek, pierniczków, pączków czy ptysiów. Najczęściej więc na słodkim stole nie stawia się tortu ani ciast, jednak wybór w tym zakresie należy wyłącznie do klientów, szczególnie że ostatnio modne, rustykalne torty, czyli nieobłożone żadną masą (śmietanową, cukrową, maślaną etc.) idealnie wkomponowują się w formę słodkiego stołu. Przy okazji, uwadze polecają się także bufety wytrawne, które tak jak Candy Bar urozmaicą menu i będą stanowiły ozdobę uroczystości weselnej.
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 750 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w tym w samym 2018 r. 100 wesel).
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl