Blog weselny
Porady | Stylizacje | Trendy ślubne
2018-06-08
Menu weselne na lato
Lato to bez wątpienia najpopularniejszy okres na śluby i wesela. Jednak nie tylko deszcz, ale też piękna, słoneczna pogoda może nam sprawić niemiłą niespodziankę. Możemy tego uniknąć, jeśli zawczasu przygotujemy odpowiednie na upały menu – jakie więc potrawy wybierać na wesele latem?
Menu na wesele - zamiast rosołu
Polskie tradycje weselne rządzą się swoimi prawami, ale czasem warto je łamać. Choć rosół to jedna z flagowych pozycji w weselnym menu, to przy upalnej pogodzie warto oszczędzić gościom pocenia się nad talerzem gorącej zupy. Świetnym jego zamiennikiem będzie chłodnik - czy to tradycyjny litewski, czy np. w naszej dworskiej wersji z szyjkami rakowymi. Po inspiracje kulinarne warto też sięgnąć do gorących zakątków naszego kontynentu - podawane na zimno andaluzyjskie gazpacho, przyrządzone ze świeżych, dojrzałych pomidorów, zachwyci nawet najbardziej zagorzałych zwolenników tradycyjnego rosołu.
Menu na wesele latem - co na drugie danie?
Podczas ciepłych miesięcy grillowanie staje się ulubioną rozrywką Polaków – dlaczego więc nie połączyć jej z przyjęciem weselnym? Potrawy z rusztu będą świetnym urozmaiceniem standardowego menu, a przy okazji, korzystając z letniej aury, możemy część zabawy weselnej zorganizować na świeżym powietrzu.
Pamiętać należy, że lista potraw z grilla nie ogranicza się do kiełbas i różnego rodzaju szaszłyków. Zaserwować naszym gościom możemy też m.in. karczek z grilla, żeberka wieprzowe, lekkie filety z kurczaka, wyborne sery czy nasz grillowy specjał – sakiewki z kaszanką i boczkiem. Wszystko oczywiście podane z odpowiednio dobranymi sosami i przystawkami – jest w czym wybierać! Dwór Korona Karkonoszy przygotował nawet specjalne miejsce na poprawiny z grillem - Centrum Imprez Plenerowych.
Pamiętać należy, że lista potraw z grilla nie ogranicza się do kiełbas i różnego rodzaju szaszłyków. Zaserwować naszym gościom możemy też m.in. karczek z grilla, żeberka wieprzowe, lekkie filety z kurczaka, wyborne sery czy nasz grillowy specjał – sakiewki z kaszanką i boczkiem. Wszystko oczywiście podane z odpowiednio dobranymi sosami i przystawkami – jest w czym wybierać! Dwór Korona Karkonoszy przygotował nawet specjalne miejsce na poprawiny z grillem - Centrum Imprez Plenerowych.
Wesele latem - alkohol i napoje
Oczywiście przy wyborze alkoholi na wesele ograniczają nas tylko budżet oraz upodobania. Jak zaznacza nasz ekspert weselny, Joanna Hoc-Kopiej, organizując wesele latem musimy wziąć pod uwagę także inne czynniki: „Wódka oraz słodkie drinki i koktajle najlepiej sprawdzają się wieczorem, gdy temperatura na zewnątrz nieco spadnie. Na początek warto podać gościom lżejsze alkohole, np. chłodne piwo, poncz czy wino. Nie zapominajmy też o napojach bezalkoholowych!”- podkreśla ekspertka. Tu tradycyjną kawę zastępujemy mrożoną, która podana z lodami i bitą śmietaną może też pełnić funkcję deseru. Do tego rezygnujemy z dużej ilości słodkich napojów gazowanych, a zamiast tego serwujemy świeże soki, kompoty i lemoniadę.
Przystawki i desery na lato
Lato oznacza bogactwo świeżych warzyw i owoców – warto wykorzystać je do przygotowania pysznych i zdrowych przystawek na wesele. Sprawdzą się podane w formie lekkich surówek i sałatek, np. z melonem, winogronami i grillowanym kurczakiem, czy z rukolą, rokpolem i orzechami w karmelu. Doskonałe będą też podane na surowo z przeróżnymi nadzieniami, np. chrupiące ogórki faszerowane sałatką serową czy pastą twarogowo-ziołową.
W przypadku deserów pierwsze skrzypce będą grać owoce sezonowe, serwowane w formie bufetu lub jako dodatek do słodkich przysmaków. Nie może zabraknąć ich w połączeniu z lodami, w formie musu owocowego czy jako składnik koktajlu. Naszym hitem, przeznaczonym jednak tylko dla gości pełnoletnich, jest sałatka owocowa z likierem kawowym i bitą śmietaną – pycha!
Planując wesele latem pamiętajmy więc o odpowiednio skomponowanym menu. Dostarczymy naszym gościom nie tylko wyjątkowych wrażeń smakowych, ale pomożemy przetrwać upały i zachować siły na zabawę do białego rana.
Nasz ekspert weselny

Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 750 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w tym w samym 2018 r. 100 wesel).
Poprzednie wpisy
2020-12-22
2020-11-18
2020-08-31
2020-06-19
2020-05-20