Szybki kontakt - wesela email email
Oświadczam, że wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu przez Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o. z siedzibą w Sosnówce w celu udzielenia odpowiedzi na pytanie zawarte w formularzu.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych/danych instytucji jest Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o, z siedzibą przy ul. Liczyrzepy 20, 58-564 Sosnówka k. Karpacza. Podanie danych jest dobrowolne. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Szczegóły znajdują się w naszej Polityce prywatności
Oferta specjalna email email
Catering świąteczny i na inne okazje - wyśmienite potrawy z naszej kuchni prosto na Twój stół!
Poznaj nasze propozycje na catering świąteczny, prezenty na święta z regionalnych i ekologicznych produktów.

KLIKNIJ I ZOBACZ NASZĄ OFERTĘ CATERINGOWĄ
 
- Preferowany odbiór własny
- Dowóz gratis w promieniu 20 km od Sosnówki przy zamówieniu od 150 zł
- Powyżej 20 km doliczamy koszty transportu 1,8 zł/1 km
- Zamówienia realizowane są po przedpłacie w wysokości 30% wartości zamówienia na nr konta: 90 1020 1068 0000 1502 0083 3863
- Odbiór 23.12 w godzinach 10:00 – 20:00 oraz 24.12. w godzinach 8:00 – 12:00
- Preferowana płatność kartą
- Opakowania płatne dodatkowo lub we własnym zakresie

Zamówienia można składać mailowo lub telefonicznie w godzinach 9:00 – 17:00 do 22.12.2020:

email email: a.luczywo@dwor-korona.pl
telefon +48 607 144 480

Blog weselny

Porady | Stylizacje | Trendy ślubne
2018-06-08

Menu weselne na lato

Lato to bez wątpienia najpopularniejszy okres na śluby i wesela. Jednak nie tylko deszcz, ale też piękna, słoneczna pogoda może nam sprawić niemiłą niespodziankę. Możemy tego uniknąć, jeśli zawczasu przygotujemy odpowiednie na upały menu – jakie więc potrawy wybierać na wesele latem?
 

Menu na wesele - zamiast rosołu

Polskie tradycje weselne rządzą się swoimi prawami, ale czasem warto je łamać. Choć rosół to jedna z flagowych pozycji w weselnym menu, to przy upalnej pogodzie warto oszczędzić gościom pocenia się nad talerzem gorącej zupy. Świetnym jego zamiennikiem będzie chłodnik - czy to tradycyjny litewski, czy np. w naszej dworskiej wersji z szyjkami rakowymi. Po inspiracje kulinarne warto też sięgnąć do gorących zakątków naszego kontynentu - podawane na zimno andaluzyjskie gazpacho, przyrządzone ze świeżych, dojrzałych pomidorów, zachwyci nawet najbardziej zagorzałych zwolenników tradycyjnego rosołu.
 
menu na wesele latem

Menu na wesele latem - co na drugie danie?

Podczas ciepłych miesięcy grillowanie staje się ulubioną rozrywką Polaków – dlaczego więc nie połączyć jej z przyjęciem weselnym? Potrawy z rusztu będą świetnym urozmaiceniem standardowego menu, a przy okazji, korzystając z letniej aury, możemy część zabawy weselnej zorganizować na świeżym powietrzu.
Pamiętać należy, że lista potraw z grilla nie ogranicza się do kiełbas i różnego rodzaju szaszłyków. Zaserwować naszym gościom możemy też m.in. karczek z grilla, żeberka wieprzowe, lekkie filety z kurczaka, wyborne sery czy nasz grillowy specjał – sakiewki z kaszanką i boczkiem. Wszystko oczywiście podane z odpowiednio dobranymi sosami i przystawkami – jest w czym wybierać! Dwór Korona Karkonoszy przygotował nawet specjalne miejsce na poprawiny z grillem - Centrum Imprez Plenerowych.
 
grill na weselu

Wesele latem - alkohol i napoje

Oczywiście przy wyborze alkoholi na wesele ograniczają nas tylko budżet oraz upodobania. Jak zaznacza nasz ekspert weselny, Joanna Hoc-Kopiej, organizując wesele latem musimy wziąć pod uwagę także inne czynniki: „Wódka oraz słodkie drinki i koktajle najlepiej sprawdzają się wieczorem, gdy temperatura na zewnątrz nieco spadnie. Na początek warto podać gościom lżejsze alkohole, np. chłodne piwo, poncz czy wino. Nie zapominajmy też o napojach bezalkoholowych!”- podkreśla ekspertka. Tu tradycyjną kawę zastępujemy mrożoną, która podana z lodami i bitą śmietaną może też pełnić funkcję deseru. Do tego rezygnujemy z dużej ilości słodkich napojów gazowanych, a zamiast tego serwujemy świeże soki, kompoty i lemoniadę.
 
alkohol lato wesele

Przystawki i desery na lato

Lato oznacza bogactwo świeżych warzyw i owoców – warto wykorzystać je do przygotowania pysznych i zdrowych przystawek na wesele. Sprawdzą się podane w formie lekkich surówek i sałatek, np. z melonem, winogronami i grillowanym kurczakiem, czy z rukolą, rokpolem i orzechami w karmelu.  Doskonałe będą też podane na surowo z przeróżnymi nadzieniami, np. chrupiące ogórki faszerowane sałatką serową czy pastą twarogowo-ziołową.
 
menu na wesele latem
W przypadku deserów pierwsze skrzypce będą grać owoce sezonowe, serwowane w formie bufetu lub jako dodatek do słodkich przysmaków. Nie może zabraknąć ich w połączeniu z lodami, w formie musu owocowego czy jako składnik koktajlu. Naszym hitem, przeznaczonym jednak tylko dla gości pełnoletnich, jest sałatka owocowa z likierem kawowym i bitą śmietaną – pycha!
 
menu wesele latem
Planując wesele latem pamiętajmy więc o odpowiednio skomponowanym menu. Dostarczymy naszym gościom nie tylko wyjątkowych wrażeń smakowych, ale pomożemy przetrwać upały i zachować siły na zabawę do białego rana.
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 750 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w tym w samym 2018 r. 100 wesel).
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl