Szybki kontakt - wesela email email
Oświadczam, że wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu przez Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o. z siedzibą w Sosnówce w celu udzielenia odpowiedzi na pytanie zawarte w formularzu.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych/danych instytucji jest Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o, z siedzibą przy ul. Liczyrzepy 20, 58-564 Sosnówka k. Karpacza. Podanie danych jest dobrowolne. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Szczegóły znajdują się w naszej Polityce prywatności
Oferta specjalna email email
Catering świąteczny i na inne okazje - wyśmienite potrawy z naszej kuchni prosto na Twój stół!
Poznaj nasze propozycje na catering świąteczny, prezenty na święta z regionalnych i ekologicznych produktów.

KLIKNIJ I ZOBACZ NASZĄ OFERTĘ CATERINGOWĄ
 
- Preferowany odbiór własny
- Dowóz gratis w promieniu 20 km od Sosnówki przy zamówieniu od 150 zł
- Powyżej 20 km doliczamy koszty transportu 1,8 zł/1 km
- Zamówienia realizowane są po przedpłacie w wysokości 30% wartości zamówienia na nr konta: 90 1020 1068 0000 1502 0083 3863
- Odbiór 23.12 w godzinach 10:00 – 20:00 oraz 24.12. w godzinach 8:00 – 12:00
- Preferowana płatność kartą
- Opakowania płatne dodatkowo lub we własnym zakresie

Zamówienia można składać mailowo lub telefonicznie w godzinach 9:00 – 17:00 do 22.12.2020:

email email: a.luczywo@dwor-korona.pl
telefon +48 607 144 480

Blog weselny

Porady | Stylizacje | Trendy ślubne
2018-10-12

Menu na wesele jesienią

Przygotowując listę potraw na wesele powinniśmy pamiętać o kilku czynnikach – wśród nich są nie tylko gusta nasze i naszych gości, styl czy motyw przewodni wesela, ale także pora roku. Każda z nich rządzi się swoimi prawami, które powinniśmy znać, aby uraczyć odpowiednio naszych gości. Jakie dania powinny się więc pojawić jesienią na weselnym stole?
 
Często myśląc o jesieni przychodzą nam do głowy obrazy deszczu, wiatru, spadających liści i długich wieczorów z ciepłym kocem pod ręką. Nie jest to do końca zgodne z prawdą – jest to przejściowa pora roku, i dla celów wyboru menu, najlepiej traktować jej pierwszą połowę jak chłodniejsze lato, a drugą jak wczesną zimę. Co to oznacza z praktyce?
 
menu na jesienne wesele

Menu na wesele jesienią

Jeśli data naszego wesela przypada na wrzesień lub październik, jest duża szansa na to, że uraczy nas piękna, słoneczna pogoda i temperatury w okolicach 20°C. Nawet jeśli trafi nam się chłodniejszy dzień, nie przemarzniemy do szpiku kości w drodze do kościoła czy sali weselnej. Jak radzi ekspertka weselna Joanna Hoc-Kopiej: „Wczesną jesienią dobrze jest, aby weselnicy mieli od razu dostęp do ciepłej kawy, herbaty czy kompotu po przybyciu na miejsce, aby rozgrzać się w przypadku niskiej temperatury za oknem”. Zwykle pierwszym daniem będzie ciepła zupa czy rosół – nie oznacza to jednak, że wszystkie serwowane dania muszą być gorące! Jesienią możemy cieszyć się w Polsce bogactwem warzyw, z których warto podać na stołach nie tylko w postaci bigosu, ale także różnorodnych sałatek, nadziewanych serem czy grzybami, lub marynowanych w postaci przystawek. Jest to też okres zbioru jabłek, gruszek czy śliwek, z których stworzyć możemy pyszne desery i ciasta.
 
menu wesele jesienią
Pełna i późna jesień, przypadająca na listopad i początek grudnia, to z kolei zapowiedź nadchodzącej zimy. Powinniśmy zadbać o stały dostęp do ciepłych napojów, zwłaszcza jeśli niektóre z atrakcji weselnych będą odbywać się na zewnątrz. Także na stole królować będą ciepłe potrawy – tu sprawdzą się idealnie różnego rodzaju zupy, zapiekane warzywa czy mięsa. Możemy przygotować dla naszych gości prawdziwą, staropolską ucztę. Ale nie tylko główne dania sprawdzą się w tej roli – doskonale sprawdzi się też grzane wino, piwo czy poncz. Możemy też zwiększyć liczbę deserów podawanych na ciepło, czy pokusić się o zaserwowanie gościom gorącej czekolady. Dobrze też, by w przygotowanych smakowitościach (ciastach, truflach, ciasteczkach itp.) pojawiły się korzenne przyprawy, które nie tylko świetnie komponują się z sezonowymi owocami, ale także dodatkowo rozgrzewają, pobudzając krążenie. To ważne – przed nami przecież cała noc hucznego świętowania!
 
potrawy na wesele jesień
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 750 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w tym w samym 2018 r. 100 wesel).
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl