Blog weselny
Porady | Stylizacje | Trendy ślubne
2018-10-12
Menu na wesele jesienią
Przygotowując listę potraw na wesele powinniśmy pamiętać o kilku czynnikach – wśród nich są nie tylko gusta nasze i naszych gości, styl czy motyw przewodni wesela, ale także pora roku. Każda z nich rządzi się swoimi prawami, które powinniśmy znać, aby uraczyć odpowiednio naszych gości. Jakie dania powinny się więc pojawić jesienią na weselnym stole?
Często myśląc o jesieni przychodzą nam do głowy obrazy deszczu, wiatru, spadających liści i długich wieczorów z ciepłym kocem pod ręką. Nie jest to do końca zgodne z prawdą – jest to przejściowa pora roku, i dla celów wyboru menu, najlepiej traktować jej pierwszą połowę jak chłodniejsze lato, a drugą jak wczesną zimę. Co to oznacza z praktyce?
Często myśląc o jesieni przychodzą nam do głowy obrazy deszczu, wiatru, spadających liści i długich wieczorów z ciepłym kocem pod ręką. Nie jest to do końca zgodne z prawdą – jest to przejściowa pora roku, i dla celów wyboru menu, najlepiej traktować jej pierwszą połowę jak chłodniejsze lato, a drugą jak wczesną zimę. Co to oznacza z praktyce?

Menu na wesele jesienią
Jeśli data naszego wesela przypada na wrzesień lub październik, jest duża szansa na to, że uraczy nas piękna, słoneczna pogoda i temperatury w okolicach 20°C. Nawet jeśli trafi nam się chłodniejszy dzień, nie przemarzniemy do szpiku kości w drodze do kościoła czy sali weselnej. Jak radzi ekspertka weselna Joanna Hoc-Kopiej: „Wczesną jesienią dobrze jest, aby weselnicy mieli od razu dostęp do ciepłej kawy, herbaty czy kompotu po przybyciu na miejsce, aby rozgrzać się w przypadku niskiej temperatury za oknem”. Zwykle pierwszym daniem będzie ciepła zupa czy rosół – nie oznacza to jednak, że wszystkie serwowane dania muszą być gorące! Jesienią możemy cieszyć się w Polsce bogactwem warzyw, z których warto podać na stołach nie tylko w postaci bigosu, ale także różnorodnych sałatek, nadziewanych serem czy grzybami, lub marynowanych w postaci przystawek. Jest to też okres zbioru jabłek, gruszek czy śliwek, z których stworzyć możemy pyszne desery i ciasta.

Pełna i późna jesień, przypadająca na listopad i początek grudnia, to z kolei zapowiedź nadchodzącej zimy. Powinniśmy zadbać o stały dostęp do ciepłych napojów, zwłaszcza jeśli niektóre z atrakcji weselnych będą odbywać się na zewnątrz. Także na stole królować będą ciepłe potrawy – tu sprawdzą się idealnie różnego rodzaju zupy, zapiekane warzywa czy mięsa. Możemy przygotować dla naszych gości prawdziwą, staropolską ucztę. Ale nie tylko główne dania sprawdzą się w tej roli – doskonale sprawdzi się też grzane wino, piwo czy poncz. Możemy też zwiększyć liczbę deserów podawanych na ciepło, czy pokusić się o zaserwowanie gościom gorącej czekolady. Dobrze też, by w przygotowanych smakowitościach (ciastach, truflach, ciasteczkach itp.) pojawiły się korzenne przyprawy, które nie tylko świetnie komponują się z sezonowymi owocami, ale także dodatkowo rozgrzewają, pobudzając krążenie. To ważne – przed nami przecież cała noc hucznego świętowania!

Nasz ekspert weselny

Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 750 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w tym w samym 2018 r. 100 wesel).
Poprzednie wpisy
2020-12-22
2020-11-18
2020-08-31
2020-06-19
2020-05-20