Sesja zdjęciowa naszego pieczywa
Dwór Korona Karkonoszy to miejsce, w którym regularnie organizowane są sesje zdjęciowe dla wielu uznanych firm i instytucji (m.in. Polska Press czy MSM Mońki). Tym razem w kadrze zostało jednak uchwycone wyjątkowe pieczywo przygotowane przez naszych kucharzy.

Wszyscy którzy mieli okazję odwiedzić nas w Sosnówce i skosztować naszych potraw wiedzą już, że w kuchni kierujemy się zasadami Slow Food. Przygotowane w tradycyjny sposób świeże dania, bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku zachwycają naszych gości od wielu lat. Nieustannie szukamy nowych smaków w kuchni poszukując kreatywnych przepisów, jednak zasada ta pozostaje niezmienna.

Jednym z najlepszych tego przykładów jest pieczywo. Taki chleb przygotowany od podstaw krok po kroku na własnym zakwasie, uformowany i wypieczony z największą starannością staje się prawdziwą gwiazdą stołu. Chrupiąca skórka, ciepłe wnętrze i ach, ten zapach! To nie tylko wspaniałe doznanie kulinarne, ale też natychmiastowa podróż do krainy dzieciństwa.

Na poprzednich sesjach fotograficznych udokumentowaliśmy już to, jak powstają m.in. nasze makarony, słodkości, sery w zalewie i pieczywo właśnie. Tym razem jednak przygotowane wypieki były naprawdę wyjątkowe, gdyż powstały na bazie pradawnej mąki płaskurki. To rarytas, którego mało kto miał okazję skosztować.

Płaskurka to odmiana pszenicy która uprawiana była już w starożytnej Mezopotamii. Nie tylko świetnie nadaje się do upraw ekologicznych, ale posiada także wiele właściwości zdrowotnych. Mąka płaskurka zawiera w sobie bardzo dużo białka, cennych składników mineralnych i witamin, m.in. wapń, fosfor, witaminę B1, PP i E. To idealny wybór dla zwolenników zdrowego żywienia.

Składniki (na 2 keksówki):
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 100 g mąki pszennej graham typ 1850
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 350 g zimnych gotowanych ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 250 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
Wykonanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Mąki połączyć z solą i wymieszać. Następnie dodać resztę składników i zagnieść gęste i bardzo lepkie ciasto. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami formy do pieczenia o wymiarach 30 cm x 10 cm. Całość przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Czas wyrastania zależy od temperatury, w jakiej chleb będzie wyrastał. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy. Pod koniec wyrastania ściągnąć folię spożywczą, aby uniknąć przyklejenia do niej ciasta. Całość pozostawić jeszcze do wyrośnięcia – do brzegów formy.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 230 stopni C przez 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30-40 min – do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Smacznego!
Poprzednie wpisy