Przepis na tartaletki z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa krótko, a nie brakuje w naszym kraju fanów deserów z dodatkiem tego zdrowego warzywa (tak - rabarbar to warzywo). Dwór Korona Karkonoszy poleca przepis na słodkie tartaletki z rabarbarem, wypełnione pysznym kremem migdałowym.
Składniki:
Składniki:
- młode laski rabarbaru - 4 sztuki
- 1 łyżka cukru
- 50 ml wody
- ¾ szklanki mielonych migdałów
- 100 g białej czekolady
- 100 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki 36%
- tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) - 12 sztuk
- listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Laski rabarbaru umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski. W garnku podgrzać wodę z cukrem cały czas mieszając. Gdy ten zacznie się karmelizować dodajemy rabarbar i smażymy aż rabarbar zmięknie. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do ubitej śmietanki z serkiem. Dodać również zmielone migdały. Tartaletki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić kremem migdałowym. Skarmelizowany rabarbar pokroić na drobne paski o grubości ok. 5 milimetrów i ułożyć na tartaletkach w kratkę. Udekorować listkiem mięty.
Smacznego!
Laski rabarbaru umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski. W garnku podgrzać wodę z cukrem cały czas mieszając. Gdy ten zacznie się karmelizować dodajemy rabarbar i smażymy aż rabarbar zmięknie. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do ubitej śmietanki z serkiem. Dodać również zmielone migdały. Tartaletki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić kremem migdałowym. Skarmelizowany rabarbar pokroić na drobne paski o grubości ok. 5 milimetrów i ułożyć na tartaletkach w kratkę. Udekorować listkiem mięty.
Smacznego!

Poprzednie wpisy