Przepis na nalewkę gruszkową
Domowe nalewki goszczą w Dworze Korona Karkonoszy od lat, a nasi goście wspominają ich smak przez długi czas. Postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na jedną z nich, abyście mogli cieszyść się tym wybornym smakiem kiedy tylko zechcecie. Przedstawiamy pyszną i aromatyczną nalewkę z gruszek.
Składniki
- 2 kg gruszek
- 200 g cukru
- 0,5l wódki
- 0,5l spirytusu
- 4 laski cynamonu
Gruszki myjemy dokładnie, obcinamy ogonki i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie dodajemy alkohol oraz cynamon. Odstawiamy na kolejny 2-3 tygodnie i zlewamy do butelek. Do każdej z nich dorzucamy laskę cynamonu. To wszystko!
Smacznego!
Smacznego!

Poprzednie wpisy