Polędwiczki glazurowane miodem i ciemnym piwem
Dwór Korona Karkonoszy poleca przepis na pyszne polędwiczki w glazurze z miodu i ciemnego piwa.
Składniki:
Mięso oczyścić i nasmarować przyprawami. Odstawić na kilka godzin do lodówki, następnie podsmażyć je z obu stron na patelni i zdjąć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać ocet balsamiczny, miód, przecier pomidorowy i piwo. Do tak przygotowanego sosu wrzucić z powrotem polędwiczkę i dusić wszystko pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Sos wylać na talerz i na nim ułożyć pokrojoną w grube plastry polędwicę. Najlepiej smakuje z puree z ziemniaków i sałatką z warzywami sezonowymi.
Smacznego!
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe 400 g
- oliwa z oliwek do smażenia - 3 łyżki
- 2 szalotki
- ocet balsamiczny - 100 ml
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 200 ml ciemnego piwa
- przyprawy: słodka papryka, czosnek, sól, pieprz
Mięso oczyścić i nasmarować przyprawami. Odstawić na kilka godzin do lodówki, następnie podsmażyć je z obu stron na patelni i zdjąć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać ocet balsamiczny, miód, przecier pomidorowy i piwo. Do tak przygotowanego sosu wrzucić z powrotem polędwiczkę i dusić wszystko pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Sos wylać na talerz i na nim ułożyć pokrojoną w grube plastry polędwicę. Najlepiej smakuje z puree z ziemniaków i sałatką z warzywami sezonowymi.
Smacznego!

Poprzednie wpisy