Aktualności
2019-12-20
Świąteczne uszka z grzybami
Przepis na domowe uszka z grzybami, czyli niezbędny dodatek do wigilijnego barszczu.
Składniki:
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 80 g suszonych podgrzybków
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, olej i wlewając wodę zarobić elastyczne ciasto.
Grzyby włożyć do sitka i dokładnie przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na grubym oczku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Na koniec smażenia dodać masło, żeby rozpuściło się w ciepłej cebuli. Całość dodać do grzybów, dodać również bułkę tartą, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz przełożyć do miseczki, ugnieść i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto na uszka cienko rozwałkować, wykroić małą szklaneczką krążki i na każdy z nich nałożyć farsz, a następnie skleić uszka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię. Gorące wyłożyć na talerze. Gdyby uszka były przygotowywane wcześniej, tuż po ugotowaniu zahartować je w zimnej wodzie, odcedzić i natłuścić niewielką ilością oleju. Następnie przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki lub przełożyć do woreczków i zamrozić.
Smacznego!

Nasz ekspert weselny

Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 750 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w tym w samym 2018 r. 100 wesel).
Poprzednie wpisy
2020-12-21
2020-09-11
2020-08-07
2020-07-29
2020-07-17
2020-06-16