Szybki kontakt - wesela email email
Oświadczam, że wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu przez Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o. z siedzibą w Sosnówce w celu udzielenia odpowiedzi na pytanie zawarte w formularzu.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych/danych instytucji jest Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o, z siedzibą przy ul. Liczyrzepy 20, 58-564 Sosnówka k. Karpacza. Podanie danych jest dobrowolne. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Szczegóły znajdują się w naszej Polityce prywatności
Oferta specjalna email email

LETNIA PROMOCJA na wesela w sezonie 2020/2021 !!!

Pomagamy zorganizować wesele nawet w 1 miesiąc
Czwartek 19.11., 26.11. i 03.12.2020 od 147 zł
Święto 06.01.2021 od 179 zł
Długi weekend 07/08.01. od 167 zł
Czwartek 21.01. i 04.02. od 149 zł
Sobota 30.01. od 188 zł
Sobota 20.02., 27.02. i 06.03. od 176 zł
Czwartek 25.02., 11.03., 18.03. i 25.03. od 145 zł
Czwartek 08.04. i 15.04. od 155 zł
Czwartek 22.04. i 13.05. od 159 zł

Komunie - od 60 zł/1 os.
Imprezy urodzinowe – od 86 zł/1 os.
Chrzciny – od 53 zł/1 os.

email email: biuro@dwor-korona.pl
telefon tel.: 605 144 021
(kontakt w godz. 10-18)

Aktualności

2017-03-23

Przepis na staropolski żurek wielkanocny

Żurek staropolski z białą kiełbasą
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnego żurku. Cały smak tej zupy tworzą dodatki - dobrej jakości kiełbasa, jajka oraz dużo aromatycznego majeranku. Możecie pokusić się o zrobienie własnego zakwasu lub skorzystać z gotowego.
Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
 
Składniki:                                       
 
 -śmietana kwaśna 18% - 200g
- śmietanka słodka 30% - 200ml
- kości wędzone od schabu - ½ kg
- marchew - 2 średnie szt.
- pietruszka - 1 średnia szt.
- seler - ¼  średniej szt.
- woda - ok. 3l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 5-6 ziarenek
- gotowy zakwas - żurek (1 butelka ok. 500ml)
- cebula - 1 szt.
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
- czosnek - 3 - 4 ząbki
- kiełbasa biała surowa - 0,7kg
- jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:
 
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe
i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną
i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.
Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.
 
Smacznego!
 
żurek na wielkanoc
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 750 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w tym w samym 2018 r. 100 wesel).
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl