Aktualności
2019-10-11
Dynia nadziewana makaronem
Październik to najlepsza pora na przysmaki z dyni. Dziś mamy dla Was przepis na dynię nadziewaną makaronem, kurczakiem i porem. To efektowne i aromatyczne danie idealnie sprawdzi się na jesienne chłody.
Składniki
Składniki
- 1 średnia dynia
- 400 g makaronu papardelle
- 300 g mięsa z uda kurczaka
- 300 ml śmietany 30% (np. od OSM Piątnica)
- 2 średnie pory
- 300 miąższu z dyni
- 3 łyżki masła
- 6 listków świeżej szałwii
- 10 listków świeżej bazylii
- 100 g tartego żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160 stopniach przez ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać. Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut.
Smacznego!
Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160 stopniach przez ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać. Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut.
Smacznego!

Nasz ekspert weselny

Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 750 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w tym w samym 2018 r. 100 wesel).
Poprzednie wpisy
2020-12-21
2020-09-11
2020-08-07
2020-07-29
2020-07-17
2020-06-16