Szybki kontakt email email

URODZINOWA PROMOCJA na wesela w 2019 i 2020 roku!!!

Sobota 10.08. od 169 zł
Sobota/święto 11.11. i 21.12. od 129 zł
Boże Narodzenie 26/27.12. (2-gi dzień świąt) – od 155 zł
Sobota 28.12. od 167 zł
Czwartek 3.10. i 10.10. od 148 zł
Poniedziałek 29.07., 16.09. i 07.10. od 132 zł
Piątek 29.11. od 129 zł
2020 rok:
Sobota 11.01. i 25.01. od 143 zł
Sobota 07.03. i 21.03. od 136 zł

Sobota 18.04. i 25.04. od 172 zł
Sobota 16.05. od 189 zł

W piątki, niedziele 2019:
Imprezy urodzinowe – od 86 zł/1 os.
Chrzciny – od 53 zł/1 os.

email email: biuro@dwor-korona.pl
telefon tel.: 605 144 021
(kontakt w godz. 10-18)

Blog weselny

Porady | Stylizacje | Trendy ślubne
2015-10-14

Weselne ciasta i torty - na co zwrócić uwagę???

Moment na weselu, kiedy wjeżdża tort jest często kluczowym i kulminacyjnym elementem przyjęcia weselnego. Nie tylko amatorzy słodkości i dzieci z utęsknieniem czekają na tę chwilę. Wielu gości – np. ciocie i babcie – często powtarzają „ciekawe jaki będzie tort” lub też ganią zbytnich smakoszy mocnych trunków, „aby wytrzymali choć do tortu”. Jest to więc bez wątpienia element wesela, którego nie powinien przegapić żaden z gości. 
 
piękny tort na wesele
Wybierając weselne słodkości, ciasta i torty, powinniśmy po pierwsze zadbać, aby nie tylko pięknie się prezentowały i urzekały mnogością ozdób, ale przede wszystkim dobrze smakowały. Na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę przy wyborze ciast i tortów weselnych??? Oto nasze podpowiedzi:

- Wybór właściwej cukierni. To dla nas kluczowa kwestia. Ekspert weselny Dworu Korona Karkonoszy Joanna Hoc-Kopiej podkreśla: "Decydując się na uznanego i sprawdzonego cukiernika nie narazimy się na przykrości w trakcie weselnego przyjęcia. Warto wcześniej wypróbować różnych smakołyków z wybranego miejsca, abyśmy byli przekonani o słuszności swojego wyboru. Zapytajmy też najbliższych, jakie są ich faworyty, zaprośmy rodzinę na mini degustację, dzięki czemu będziemy mieli ogląd co może najbardziej przypaść do gustu gościom". Ważne by dowóz tortu na wesele był bezpłatny.

- Dobór odpowiednich składników. Wybierając cukiernię, zapytajmy o składniki z jakich produkowane są ciasta czy torty. Powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na ich jakość i pochodzenie. Może zdarzyć się tak, że torty, które wyglądają najbardziej okazale, są po brzegi wypełnione chemią i sztucznymi składnikami, a tego nie chcemy! Kolorowe barwniki prezentują się niezwykle efektownie, ale nie dajmy się zwieść! Często można zastąpić je naturalnymi, które są zdrowe i smaczne. Zadbajmy więc o to, aby w przypadku wyrobów na nasze wesele, cukiernia używała składników pochodzenia naturalnego.

- Produkty sezonowe. Pamiętajmy, że kiedy zdecydujemy się na ślub latem, to nie tylko równa się to sprzyjającej aurze za oknem, ale także jest to szczyt sezonu owocowego! Warto wykorzystać to, co natura daje nam najlepsze i postawić np. na truskawki, maliny czy jagody. Są to owoce niedrogie i powszechnie dostępne, a przy tym bardzo uniwersalne, dzięki czemu mamy gwarancję, że wyroby cukiernicze wykonane na ich bazie będą smakować większości gościom.
 
tort z owocami na wesele

- Rodzaj ciasta czy tortu. „Nie wszystko złoto co się świeci”. Powinniśmy unikać zasady im więcej tym lepiej i wybierać wypieki nie za słodkie i nie z za dużą ilością kremu. ęście torty serwowane są po obiedzie. Natomiast o 12 w nocy, kiedy wjeżdża tort, goście są zazwyczaj po wielu ciężkostrawnych potrawach, kilku tańcach i paru „głębszych”, więc tort powinien być raczej lekki, aby nie spowodował złego samopoczucia czy rozstroju żołądka. Zadbajmy o efektowność, ale z umiarem, zwłaszcza w rozmaitych dodatkach i ozdobach, gdyż właśnie za tym stoją często niepożądani goście, czyli sztuczne dodatki ;) Wyśmienity smak i dobrej jakości, świeże składniki sprawią, że tort obroni się sam. Jeśli Para Młoda chce wywrzeć szczególne wrażenie na gościach, polecamy opcję płonącego tortu, która zawsze się sprawdza i wywołuje pożądany efekt „wow”.
 

płonący tort na wesele
Gdy dokonamy już odpowiedniego wyboru ciast i tortów, pozostaje nam tylko dostarczyć naszym gościom przyjemności rozkoszowania się smakiem i aromatem słodkich wypieków. Celebracja to zawsze najprzyjemniejszy element. Bon appetit!
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 600 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w 2018 r. - 100 wesel).
 
Poprzednie wpisy
2019-04-12
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl