Szybki kontakt email email

KARNAWAŁOWA PROMOCJA na wesela w 2019 i 2020 roku!!!

Sobota 18.05. od 163 zł
Sobota 10.08., 07.09. i 05.10. od 186 zł
Sobota 16.11., 23.11. i 07.12. od 139 zł
Boże Narodzenie 26/27.12. (2-gi dzień świąt) – od 159 zł
Czwartek 23.05. od 138 zł
Czwartek 30.05. od 142 zł
Czwartek 27.06. i 11.07. od 145 zł
Czwartek 22.08. i 12.09. od 155 zł
Poniedziałek 13.05. i 17.06. od 129 zł
Poniedziałek 08.07. i 29.07. od 137 zł
Soboty 2020: 11.01. i 25.01. od 143 zł
Soboty 2020: 07.03. i 21.03. od 136 zł

 
Piątki, soboty, niedziele w marcu-kwietniu:
Imprezy urodzinowe, karnawałowe – od 86 zł/1 os.
Chrzciny – od 53 zł/1 os.

email email: biuro@dwor-korona.pl
telefon tel.: 607 144 480
(kontakt w godz. 10-18)

Blog weselny

Porady | Stylizacje | Trendy ślubne
2017-12-13

Wesele dopięte na ostatni guzik

Wesele ma się tylko raz w życiu i właśnie dlatego warto zadbać o każdy szczegół podczas przyjęcia, aby później móc wspominać je z uśmiechem na twarzy. Co zrobić żeby było wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju? Oczywiście odpowiednio wcześniej dokonać wyboru miejsca, w którym chcemy zorganizować przyjęcie, przygotować listę gości, a także ułożyć wyjątkowe menu - pamiętając o różnych preferencjach gości i elemencie zaskoczenia.
 
pierwszy taniec wesele
Pierwsze kroki
 
Początki każdego wielkiego przedsięwzięcia, bo tak przecież można nazwać uroczystość weselną, są zazwyczaj trudne, w szczególności kiedy nie mamy w swoim otoczeniu osób, które posiadają w tym temacie doświadczenia. Wiele spraw planuje się intuicyjnie i wykonuje przy okazji innych formalności. O czym przede wszystkim powinniśmy pamiętać? Najważniejsze jest oczywiście wyznaczenie daty ślubu. O tym warto pomyśleć przynajmniej rok wcześniej, z tego względu że np. w okresie wiosennym i letnim organizuje się więcej wesel niż zimą. Kwestia przypilnowania terminów dotyczy zarówno ceremonii w kościele, jak i rezerwacji hotelu czy restauracji.
 
ślub w ogrodzie
Często zdarza się, że para młoda zostawia rezerwację hotelu na ostatnią chwilę i paradoksalnie na samym początku weselnych przygotowań rodzi się problem. Miejsca, które cieszą się dużą popularnością mają zapełniony grafik rezerwacji często na rok lub nawet dwa do przodu. W takich sytuacjach mamy związane ręce, zatem radzimy, aby o rezerwacji pamiętać dużo wcześniej. Jesteśmy do dyspozycji gości w kwestiach organizacyjnych, zarówno jeśli chodzi o tematykę wesela, wystój sali, a także weselne menu – mówi Joanna Hoc-Kopiej, właścicielka Dworu Korona Karkonoszy.

Goście i … goście
 
Na wesele zapraszani są przyjaciele, znajomi, a także bliższa i dalsza rodzina. Decyzja o tym, kto i gdzie ma usiąść, nie jest jednak tak prosta jakby się mogło wydawać. Ważniejszych gości należy usadzić bliżej pary młodej, dzieci i młodzież przy jednym stole, a starszych gości razem, w drugim miejscu. Dzięki temu, ludzie pochodzący z różnych rodzin będą mieli możliwość poznania się bliżej podczas rozmowy. Koniecznie powinniśmy wcześniej zaplanować układ stołów w sali. Najlepszym rozwiązaniem podczas wesel wydaje się być ułożenie stołów w literę T, U lub O. Para młoda znajduje się wówczas w centralnym miejscu, a więc tam, gdzie przystało na „parę wieczoru”. Goście siedzący w takich układach, widzą siebie nawzajem i siedzą blisko siebie. Czego natomiast unikać? Przede wszystkim sadzania gości w dużej odległości od siebie i przy osobnych stolikach – chyba, że jest to wesele bankietowe o bardziej oficjalnym charakterze. Nie należy także znacznie separować pary młodej od stołów przy których siedzą goście, wówczas tworzy się dystans, przez który nikt nie czuje się swobodnie.
 
wesele goście
Tradycyjne menu w nowoczesnej odsłonie
 
Wesele to miejsce spotkań po latach i rozmów w gronie rodzinnym, które toczą się przy stole. Powinniśmy więc zadbać o to, aby niczego na nim nie brakowało. Aby urozmaicić weselne menu, możemy przygotować lekko unowocześnione, choć nadal tradycyjne menu. Popularne ostatnio jest też podawanie dań wegetariańskich. Coraz więcej ludzi rezygnuje w swojej diecie z potraw mięsnych i tacy goście również mogą się pojawić na weselu. Wcześniej należy sporządzić listę wegetarian i skonsultować dania z Szefem Kuchni.
W przypadku kiedy na weselu pojawia się do 10 osób, które nie spożywają mięsa, przygotowujemy osobno kilka potraw wegetariańskich np. różnego rodzaju sałaty i przekąski. Jeśli liczba ta jest większa, wówczas serwujemy całe menu wegetariańskie, czyli zupę i dania gorące. Ponadto, unowocześniamy kuchnię tradycyjną. Polega to na wprowadzaniu drobnych zmianach w recepturze, które przynoszą doskonały efekt, np. kotlet schabowy panierowany w ziarnach słonecznika. Dodatki w postaci serów czy nalewki własnego wyrobu są dodatkowym atutem naszych wesel. – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
 
Wesele dopięte na ostatni guzik
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 500 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 70 wesel.
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl