Szybki kontakt email email

KARNAWAŁOWA PROMOCJA na wesela w 2019 i 2020 roku!!!

Sobota 18.05. od 163 zł
Sobota 10.08., 07.09. i 05.10. od 186 zł
Sobota 16.11., 23.11. i 07.12. od 139 zł
Boże Narodzenie 26/27.12. (2-gi dzień świąt) – od 159 zł
Czwartek 23.05. od 138 zł
Czwartek 30.05. od 142 zł
Czwartek 27.06. i 11.07. od 145 zł
Czwartek 22.08. i 12.09. od 155 zł
Poniedziałek 13.05. i 17.06. od 129 zł
Poniedziałek 08.07. i 29.07. od 137 zł
Soboty 2020: 11.01. i 25.01. od 143 zł
Soboty 2020: 07.03. i 21.03. od 136 zł

 
Piątki, soboty, niedziele w marcu-kwietniu:
Imprezy urodzinowe, karnawałowe – od 86 zł/1 os.
Chrzciny – od 53 zł/1 os.

email email: biuro@dwor-korona.pl
telefon tel.: 607 144 480
(kontakt w godz. 10-18)

Blog weselny

Porady | Stylizacje | Trendy ślubne
2018-06-08

Menu weselne na lato

Lato to bez wątpienia najpopularniejszy okres na śluby i wesela. Jednak nie tylko deszcz, ale też piękna, słoneczna pogoda może nam sprawić niemiłą niespodziankę. Możemy tego uniknąć, jeśli zawczasu przygotujemy odpowiednie na upały menu – jakie więc potrawy wybierać na wesele latem?
 
Zamiast rosołu
Polskie tradycje weselne rządzą się swoimi prawami, ale czasem warto je łamać. Choć rosół to jedna z flagowych pozycji w weselnym menu, to przy upalnej pogodzie warto oszczędzić gościom pocenia się nad talerzem gorącej zupy. Świetnym jego zamiennikiem będzie chłodnik - czy to tradycyjny litewski, czy np. w naszej dworskiej wersji z szyjkami rakowymi. Po inspiracje kulinarne warto też sięgnąć do gorących zakątków naszego kontynentu - podawane na zimno andaluzyjskie gazpacho, przyrządzone ze świeżych, dojrzałych pomidorów, zachwyci nawet najbardziej zagorzałych zwolenników tradycyjnego rosołu.
 
menu na upały wesele
Co na drugie danie?
Podczas ciepłych miesięcy grillowanie staje się ulubioną rozrywką Polaków – dlaczego więc nie połączyć jej z przyjęciem weselnym? Potrawy z rusztu będą świetnym urozmaiceniem standardowego menu, a przy okazji, korzystając z letniej aury, możemy część zabawy weselnej zorganizować na świeżym powietrzu.
Pamiętać należy, że lista potraw z grilla nie ogranicza się do kiełbas i różnego rodzaju szaszłyków. Zaserwować naszym gościom możemy też m.in. karczek z grilla, żeberka wieprzowe, lekkie filety z kurczaka, wyborne sery czy nasz grillowy specjał – sakiewki z kaszanką i boczkiem. Wszystko oczywiście podane z odpowiednio dobranymi sosami i przystawkami – jest w czym wybierać!
 
grill na wesele
Alkohol i napoje
Oczywiście przy wyborze alkoholi na wesele ograniczają nas tylko budżet oraz upodobania. Jak zaznacza nasz ekspert weselny, Joanna Hoc-Kopiej, organizując wesele latem musimy wziąć pod uwagę także inne czynniki: „Wódka oraz słodkie drinki i koktajle najlepiej sprawdzają się wieczorem, gdy temperatura na zewnątrz nieco spadnie. Na początek warto podać gościom lżejsze alkohole, np. chłodne piwo, poncz czy wino. Nie zapominajmy też o napojach bezalkoholowych!”- podkreśla ekspertka. Tu tradycyjną kawę zastępujemy mrożoną, która podana z lodami i bitą śmietaną może też pełnić funkcję deseru. Do tego rezygnujemy z dużej ilości słodkich napojów gazowanych, a zamiast tego serwujemy świeże soki, kompoty i lemoniadę.
 
alkohol lato wesele
Przystawki i desery
Lato oznacza bogactwo świeżych warzyw i owoców – warto wykorzystać je do przygotowania pysznych i zdrowych przystawek na wesele. Sprawdzą się podane w formie lekkich surówek i sałatek, np. z melonem, winogronami i grillowanym kurczakiem, czy z rukolą, rokpolem i orzechami w karmelu.  Doskonałe będą też podane na surowo z przeróżnymi nadzieniami, np. chrupiące ogórki faszerowane sałatką serową czy pastą twarogowo-ziołową.
 
menu na wesele latem
W przypadku deserów pierwsze skrzypce będą grać owoce sezonowe, serwowane w formie bufetu lub jako dodatek do słodkich przysmaków. Nie może zabraknąć ich w połączeniu z lodami, w formie musu owocowego czy jako składnik koktajlu. Naszym hitem, przeznaczonym jednak tylko dla gości pełnoletnich, jest sałatka owocowa z likierem kawowym i bitą śmietaną – pycha!
 
menu wesele latem
Planując wesele latem pamiętajmy więc o odpowiednio skomponowanym menu. Dostarczymy naszym gościom nie tylko wyjątkowych wrażeń smakowych, ale pomożemy przetrwać upały i zachować siły na zabawę do białego rana.
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 500 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 70 wesel.
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl