Szybki kontakt email email

WIOSENNA PROMOCJA na wesela w 2019 i 2020 roku!!!

Sobota 10.08. od 169 zł
Sobota/święto 11.11. i 21.12. od 129 zł
Boże Narodzenie 26/27.12. (2-gi dzień świąt) – od 155 zł
Sobota 28.12. od 167 zł
Czwartek 27.06. i 11.07. od 135 zł
Czwartek 22.08. i 12.09. od 145 zł
Czwartek 3.10. i 10.10. od 148 zł
Poniedziałek 08.07., 29.07., 16.09. i 07.10. od 132 zł
2020 rok:
Sobota 11.01. i 25.01. od 143 zł
Sobota 07.03. i 21.03. od 136 zł
Wielkanoc 12/13.04. od 169 zł

Sobota 18.04. od 172 zł
Piatki, sobote, niedziele w marcu-kwietniu 2019:
Imprezy urodzinowe – od 86 zł/1 os.
Chrzciny – od 53 zł/1 os.

email email: biuro@dwor-korona.pl
telefon tel.: 607 144 480
(kontakt w godz. 10-18)

Blog weselny

Porady | Stylizacje | Trendy ślubne
2018-10-12

Menu na wesele jesienią

Przygotowując listę potraw na wesele powinniśmy pamiętać o kilku czynnikach – wśród nich są nie tylko gusta nasze i naszych gości, styl czy motyw przewodni wesela, ale także pora roku. Każda z nich rządzi się swoimi prawami, które powinniśmy znać, aby uraczyć odpowiednio naszych gości. Jakie dania powinny się więc pojawić jesienią na weselnym stole?
 
Często myśląc o jesieni przychodzą nam do głowy obrazy deszczu, wiatru, spadających liści i długich wieczorów z ciepłym kocem pod ręką. Nie jest to do końca zgodne z prawdą – jest to przejściowa pora roku, i dla celów wyboru menu, najlepiej traktować jej pierwszą połowę jak chłodniejsze lato, a drugą jak wczesną zimę. Co to oznacza z praktyce?
 
menu na jesienne wesele
Jeśli data naszego wesela przypada na wrzesień lub październik, jest duża szansa na to, że uraczy nas piękna, słoneczna pogoda i temperatury w okolicach 20°C. Nawet jeśli trafi nam się chłodniejszy dzień, nie przemarzniemy do szpiku kości w drodze do kościoła czy sali weselnej. Jak radzi ekspertka weselna Joanna Hoc-Kopiej: „Wczesną jesienią dobrze jest, aby weselnicy mieli od razu dostęp do ciepłej kawy, herbaty czy kompotu po przybyciu na miejsce, aby rozgrzać się w przypadku niskiej temperatury za oknem”. Zwykle pierwszym daniem będzie ciepła zupa czy rosół – nie oznacza to jednak, że wszystkie serwowane dania muszą być gorące! Jesienią możemy cieszyć się w Polsce bogactwem warzyw, z których warto podać na stołach nie tylko w postaci bigosu, ale także różnorodnych sałatek, nadziewanych serem czy grzybami, lub marynowanych w postaci przystawek. Jest to też okres zbioru jabłek, gruszek czy śliwek, z których stworzyć możemy pyszne desery i ciasta.
 
menu wesele jesienią
Pełna i późna jesień, przypadająca na listopad i początek grudnia, to z kolei zapowiedź nadchodzącej zimy. Powinniśmy zadbać o stały dostęp do ciepłych napojów, zwłaszcza jeśli niektóre z atrakcji weselnych będą odbywać się na zewnątrz. Także na stole królować będą ciepłe potrawy – tu sprawdzą się idealnie różnego rodzaju zupy, zapiekane warzywa czy mięsa. Możemy przygotować dla naszych gości prawdziwą, staropolską ucztę. Ale nie tylko główne dania sprawdzą się w tej roli – doskonale sprawdzi się też grzane wino, piwo czy poncz. Możemy też zwiększyć liczbę deserów podawanych na ciepło, czy pokusić się o zaserwowanie gościom gorącej czekolady. Dobrze też, by w przygotowanych smakowitościach (ciastach, truflach, ciasteczkach itp.) pojawiły się korzenne przyprawy, które nie tylko świetnie komponują się z sezonowymi owocami, ale także dodatkowo rozgrzewają, pobudzając krążenie. To ważne – przed nami przecież cała noc hucznego świętowania!
 
potrawy na wesele jesień
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 500 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 70 wesel.
 
Poprzednie wpisy
2019-04-12
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl