Szybki kontakt email email

Letnia PROMOCJA na wesela ZIMĄ 2018/2019 roku!!!
Poniedziałek 17-19.09.18; 24-25.09.18; 8-9.10.18; 29-30.10.18 od 125 zł!
Czwartek lub piątek 25-26.10.18 od 128 zł lub 15-16.11.18 od 119 zł!
Sobota 8.12.18 od 129 zł!

Boże Narodzenie 2018 - od 140 zł!
Sobota 05.01.19 i 19.01.19 od 133 zł!
Sobota 10.02.19 i 3/4.03.19 od 139 zł!

Eleganckie przyjęcia z okazji chrzcin od 48 zł
lub Komunii Świętej: 03.06  – zarezerwuj termin już dziś!
Promocja trwa do 31.05.2018!

email
email: biuro@dwor-korona.pl
telefon
tel.: +48 605 144 021
(kontakt w godz. 10-18)

Aktualności

2016-08-12

Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Sierpień to idealna pora na potrawy z kukurydzą. Choć przez cały rok możemy ją dostać w puszce, to pod koniec lata nie sposób nie wykorzystać świeżych kolb, które są dostępne w każdym sklepie. Z uwagi na to, ze to produkt sezonowy – powinniśmy spieszyć się z realizacją naszych kuchennych pomysłów. Dzisiaj przedstawiamy krem z kukurydzy z cynamonem i kolorową salsą. Krem jest słodki i bardzo delikatny. Pikantna i wyrazista salsa dodaje mu charakteru, a chrupiące grzanki sprawią, że będzie pożywnym daniem tak na obiad jak i wczesną kolację.

Porcja dla: 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki na krem:
3 kolby kukurydzy,
3 łyżki masła,
½ cebuli,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki cynamonu,
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
125 g serka topionego (kremowego),
8 kromek chleba pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
sól, pieprz i cukier do smaku,

Składniki na salsę:
1 papryczka chilli,
1 małe opakowanie kukurydzy w puszce,
5-6 oliwek bez pestki,
świeża kolendra lub bazylia,
2 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki oliwy w oliwek,
2 łyżki krojonych pomidorów z puszki,
sól, cukier i pieprz do smaku,

Przygotowanie:

Salsa:
Bazylię, oliwki, pomidory i papryczkę kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły.

Krem:
Kolby kukurydzy przekrajamy w poprzek na dwie połówki. Każdą połówkę stawiamy pionowo na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna ruchem z góry do dołu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po ok 1 minucie dodajemy do garnka: ziarna kukurydzy, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i zagotowujemy. Po 10 minutach odstawiamy z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przecieramy do innego garnka przez drobne sitko, aby oddzielić łuski kukurydzy od kremu. Dodajemy serek i mieszając, podgrzewamy na małym ogniu.
Chleb tostowy podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu na kolor złoty.
Zupę podajemy z uprzednio przygotowaną salsą i tostami, które można fantazyjnie powycinać.
Smacznego!
zupa_krem_kukurydza
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 500 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 70 wesel.
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl
RODO
W związku z rozpoczęciem stosowania z dniem 25 maja 2018 roku rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych i uchylenia dyrektywy 95/46/WE zaktualizowaliśmy naszą Politykę prywatności.