Szybki kontakt email email

URODZINOWA PROMOCJA na wesela w 2019 i 2020 roku!!!

Sobota 10.08. od 169 zł
Sobota/święto 11.11. i 21.12. od 129 zł
Boże Narodzenie 26/27.12. (2-gi dzień świąt) – od 155 zł
Sobota 28.12. od 167 zł
Czwartek 3.10. i 10.10. od 148 zł
Poniedziałek 29.07., 16.09. i 07.10. od 132 zł
Piątek 29.11. od 129 zł
2020 rok:
Sobota 11.01. i 25.01. od 143 zł
Sobota 07.03. i 21.03. od 136 zł

Sobota 18.04. i 25.04. od 172 zł
Sobota 16.05. od 189 zł

W piątki, niedziele 2019:
Imprezy urodzinowe – od 86 zł/1 os.
Chrzciny – od 53 zł/1 os.

email email: biuro@dwor-korona.pl
telefon tel.: 605 144 021
(kontakt w godz. 10-18)

Aktualności

2016-08-12

Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Sierpień to idealna pora na potrawy z kukurydzą. Choć przez cały rok możemy ją dostać w puszce, to pod koniec lata nie sposób nie wykorzystać świeżych kolb, które są dostępne w każdym sklepie. Z uwagi na to, ze to produkt sezonowy – powinniśmy spieszyć się z realizacją naszych kuchennych pomysłów. Dzisiaj przedstawiamy krem z kukurydzy z cynamonem i kolorową salsą. Krem jest słodki i bardzo delikatny. Pikantna i wyrazista salsa dodaje mu charakteru, a chrupiące grzanki sprawią, że będzie pożywnym daniem tak na obiad jak i wczesną kolację.

Porcja dla: 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki na krem:
3 kolby kukurydzy,
3 łyżki masła,
½ cebuli,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki cynamonu,
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
125 g serka topionego (kremowego),
8 kromek chleba pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
sól, pieprz i cukier do smaku,

Składniki na salsę:
1 papryczka chilli,
1 małe opakowanie kukurydzy w puszce,
5-6 oliwek bez pestki,
świeża kolendra lub bazylia,
2 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki oliwy w oliwek,
2 łyżki krojonych pomidorów z puszki,
sól, cukier i pieprz do smaku,

Przygotowanie:

Salsa:
Bazylię, oliwki, pomidory i papryczkę kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły.

Krem:
Kolby kukurydzy przekrajamy w poprzek na dwie połówki. Każdą połówkę stawiamy pionowo na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna ruchem z góry do dołu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po ok 1 minucie dodajemy do garnka: ziarna kukurydzy, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i zagotowujemy. Po 10 minutach odstawiamy z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przecieramy do innego garnka przez drobne sitko, aby oddzielić łuski kukurydzy od kremu. Dodajemy serek i mieszając, podgrzewamy na małym ogniu.
Chleb tostowy podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu na kolor złoty.
Zupę podajemy z uprzednio przygotowaną salsą i tostami, które można fantazyjnie powycinać.
Smacznego!
zupa_krem_kukurydza
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 600 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w 2018 r. - 100 wesel).
 
Poprzednie wpisy
2019-04-19
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl