Kontakt email email

PROMOCJA na wesela, urodziny, prywatki ZIMĄ!!!

Sobota 18-19.11 od 126 zł
przerwa świąteczna 27.12 od 129 zł 
Sobota 27.01.18 od 129 zł!

Prywatki, urodziny w piątki już od 69 zł
6.10; 27.10, 3.11, 10.11, 17.11; 01.12; 19.01; 26.01; 02.02
(możliwe także dni od poniedziałku do czwartku) 

Eleganckie przyjęcia z okazji chrzcin
lub Komunii Świętej – zarezerwuj już dziś!

email
email: biuro@dwor-korona.pl
telefon
tel.: +48 605 144 021
(kontakt w godz. 10-18)

Aktualności

2017-03-23

Przepis na staropolski żurek wielkanocny

Żurek staropolski z białą kiełbasą
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnego żurku. Cały smak tej zupy tworzą dodatki - dobrej jakości kiełbasa, jajka oraz dużo aromatycznego majeranku. Możecie pokusić się o zrobienie własnego zakwasu lub skorzystać z gotowego.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
 
Składniki:                                       
 
 -śmietana kwaśna 18% - 200g
- śmietanka słodka 30% - 200ml
- kości wędzone od schabu - ½ kg
- marchew - 2 średnie szt.
- pietruszka - 1 średnia szt.
- seler - ¼  średniej szt.
- woda - ok. 3l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 5-6 ziarenek
- gotowy zakwas - żurek (1 butelka ok. 500ml)
- cebula - 1 szt.
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
- czosnek - 3 - 4 ząbki
- kiełbasa biała surowa - 0,7kg
- jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:
 
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe
i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną
i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.
Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.
 
Smacznego!
 
żurek na wielkanoc
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 400 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 70 wesel.
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl