Szybki kontakt email email

URODZINOWA PROMOCJA na wesela w 2019 i 2020 roku!!!

Sobota 10.08. od 169 zł
Sobota/święto 11.11. i 21.12. od 129 zł
Boże Narodzenie 26/27.12. (2-gi dzień świąt) – od 155 zł
Sobota 28.12. od 167 zł
Czwartek 3.10. i 10.10. od 148 zł
Poniedziałek 29.07., 16.09. i 07.10. od 132 zł
Piątek 29.11. od 129 zł
2020 rok:
Sobota 11.01. i 25.01. od 143 zł
Sobota 07.03. i 21.03. od 136 zł

Sobota 18.04. i 25.04. od 172 zł
Sobota 16.05. od 189 zł

W piątki, niedziele 2019:
Imprezy urodzinowe – od 86 zł/1 os.
Chrzciny – od 53 zł/1 os.

email email: biuro@dwor-korona.pl
telefon tel.: 605 144 021
(kontakt w godz. 10-18)

Aktualności

2017-03-23

Przepis na staropolski żurek wielkanocny

Żurek staropolski z białą kiełbasą
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnego żurku. Cały smak tej zupy tworzą dodatki - dobrej jakości kiełbasa, jajka oraz dużo aromatycznego majeranku. Możecie pokusić się o zrobienie własnego zakwasu lub skorzystać z gotowego.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
 
Składniki:                                       
 
 -śmietana kwaśna 18% - 200g
- śmietanka słodka 30% - 200ml
- kości wędzone od schabu - ½ kg
- marchew - 2 średnie szt.
- pietruszka - 1 średnia szt.
- seler - ¼  średniej szt.
- woda - ok. 3l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 5-6 ziarenek
- gotowy zakwas - żurek (1 butelka ok. 500ml)
- cebula - 1 szt.
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
- czosnek - 3 - 4 ząbki
- kiełbasa biała surowa - 0,7kg
- jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:
 
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe
i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną
i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.
Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.
 
Smacznego!
 
żurek na wielkanoc
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 600 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w 2018 r. - 100 wesel).
 
Poprzednie wpisy
2019-04-19
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl