Szybki kontakt email email

WIOSENNA PROMOCJA na wesela w 2019 i 2020 roku!!!

Sobota 10.08. od 169 zł
Sobota/święto 11.11. i 21.12. od 129 zł
Boże Narodzenie 26/27.12. (2-gi dzień świąt) – od 155 zł
Sobota 28.12. od 167 zł
Czwartek 27.06. i 11.07. od 135 zł
Czwartek 22.08. i 12.09. od 145 zł
Czwartek 3.10. i 10.10. od 148 zł
Poniedziałek 08.07., 29.07., 16.09. i 07.10. od 132 zł
2020 rok:
Sobota 11.01. i 25.01. od 143 zł
Sobota 07.03. i 21.03. od 136 zł
Wielkanoc 12/13.04. od 169 zł

Sobota 18.04. od 172 zł
Piatki, sobote, niedziele w marcu-kwietniu 2019:
Imprezy urodzinowe – od 86 zł/1 os.
Chrzciny – od 53 zł/1 os.

email email: biuro@dwor-korona.pl
telefon tel.: 607 144 480
(kontakt w godz. 10-18)

Aktualności

2019-02-07

Przepis na domową pizzę

Przepis na pyszną domową pizzę z rukolą, szynką parmeńską i pomidorami koktajlowymi - poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki na ciasto (przepis na ok. 4 porcje):
- 0,5 kg mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- płaska łyżeczka soli

Przygotowanie ciasta: mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki.

Składniki na sos:
- 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka oregano
- 1 mała łyżeczka bazylii
- sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu: do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.

Dodatki (na 1 pizzę):
- garść startego sera żółtego
- 8-10 plasterków szynki parmeńskiej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 garść świeżej rukoli
- sos czosnkowy, np. Tarsmak

Pieczenie: na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w 330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego!
przepis na pizzę
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 500 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 70 wesel.
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl