Aktualności
2019-02-07
Przepis na domową pizzę
Przepis na pyszną domową pizzę z rukolą, szynką parmeńską i pomidorami koktajlowymi - poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki na ciasto (przepis na ok. 4 porcje):
- 0,5 kg mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie ciasta: mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki.
Składniki na sos:
- 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka oregano
- 1 mała łyżeczka bazylii
- sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu: do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.
Dodatki (na 1 pizzę):
- garść startego sera żółtego
- 8-10 plasterków szynki parmeńskiej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 garść świeżej rukoli
- sos czosnkowy, np. Tarsmak
Pieczenie: na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w 330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego!
Składniki na ciasto (przepis na ok. 4 porcje):
- 0,5 kg mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie ciasta: mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki.
Składniki na sos:
- 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka oregano
- 1 mała łyżeczka bazylii
- sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu: do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.
Dodatki (na 1 pizzę):
- garść startego sera żółtego
- 8-10 plasterków szynki parmeńskiej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 garść świeżej rukoli
- sos czosnkowy, np. Tarsmak
Pieczenie: na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w 330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego!

Nasz ekspert weselny

Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 700 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 80 wesel (w tym w samym 2018 r. 100 wesel).
Poprzednie wpisy
2019-11-22
2019-11-08
2019-10-25
2019-10-11
2019-09-06
2019-08-30
2019-08-02