Kontakt email email

PROMOCJA na wesela, urodziny, prywatki ZIMĄ!!!

przerwa świąteczna 27.12 od 129 zł 
Sobota 27.01.18 od 129 zł!

Prywatki, urodziny w piątki już od 69 zł
01.12; 19.01; 26.01; 02.02
(możliwe także dni od poniedziałku do czwartku) 

Eleganckie przyjęcia z okazji chrzcin
lub Komunii Świętej – zarezerwuj już dziś!

email
email: biuro@dwor-korona.pl
telefon
tel.: +48 605 144 021
(kontakt w godz. 10-18)

Aktualności

2016-10-17

Jesienne rarytasy: pyszna pasta z pieczonej dyni

Jesień ma różne oblicza – może być słoneczna i pełna złocistych barw, albo deszczowa, tonąca w błękitach i szarościach. Na szczęście, gdy pogoda nie dopisuje, możemy eksperymentować z kolorami w kuchni, tworząc wyjątkowe kompozycje. Gdy znudzą nas pospolite kanapki z serem i szynką, lub gdy chcemy zrezygnować z produktów mięsnych, warto spróbować samodzielnie wykonać dyniową pastę do kanapek – to warzywo króluje wśród jesiennych przepisów. Zachwyci nas nie tylko jej intensywna barwa, ale i oryginalny smak. Wystarczy dodać mleko kokosowe przyprawy i zioła.

Składniki na około 8 kanapek
  • 2 szklanki upieczonej dyni
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z pestek z dyni
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • Grubo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Garść prażonych łuskanych pestek dyni
  • Garść prażonego sezamu
  • Świeża natka pietruszki
  • 8 kromek chleba tostowo – kanapkowego
Sposób przyrządzenia:

Pieczenie dyni: dynię obrać, wyrzucić pestki, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą, wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, piec do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy zmieszane nasiona – sezam i dynię przez około kilka minut, aż staną się chrupiące.

Przygotowanie pasty: upieczoną i wystudzoną dynię wkładamy do misy blendera, dodajemy resztę składników – mleko kokosowe, sól pieprz i czosnek. Miksujemy na gładki krem, gdy jest za gęsty dodajmy drugą łyżkę oliwy.
Pastę przekładamy do miseczki, posypujemy uprażonymi ziarnami, część z nich możemy pozostawić bezpośrednio na kanapki.
Pieczywo tostowe smarujemy naszą pastą. Posypujemy pietruszką dla kontrastu wizualnego.
Smacznego!
pasta z dyni
dynia przepis
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 400 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 70 wesel.
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl