Kontakt email email

PROMOCJA na wesela, urodziny, prywatki ZIMĄ!!!

Sobota 18-19.11 od 126 zł
przerwa świąteczna 27.12 od 129 zł 
Sobota 27.01.18 od 129 zł!

Prywatki, urodziny w piątki już od 69 zł
6.10; 27.10, 3.11, 10.11, 17.11; 01.12; 19.01; 26.01; 02.02
(możliwe także dni od poniedziałku do czwartku) 

Eleganckie przyjęcia z okazji chrzcin
lub Komunii Świętej – zarezerwuj już dziś!

email
email: biuro@dwor-korona.pl
telefon
tel.: +48 605 144 021
(kontakt w godz. 10-18)

Aktualności

2016-07-26

Domowa sałatka Cezar ze świeżym rozmarynem - nasz przepis

Lato to czas relaksu i spotkań z przyjaciółmi. Często podczas nieoczekiwanej wizyty znajomych zastanawiamy się nad przygotowaniem smacznej i zdrowej przekąski. Wychodząc na przeciw tym oczekiwaniom zespół kulinarny Dworu Korona Karkonszy przygotował prosty przepis na domową sałatkę Cezar, który z pewnością podbije serca gości podczas letnich spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki na porcję sałatki dla 2-3 osób:
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała gałązka świeżego rozmarynu
  • starty ser żółty np. Gouda
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

Składniki na sos:
  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 35 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 4 kromki pszennego chleba tostowego
  • łyżka masła

Przygotowanie:
Sałatę dzielimy na listki, myjemy, osuszamy i rwiemy na 2-3 cm kawałki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i pozostawiamy w całości. Posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami po czym smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Ściągamy pierś z patelni i odstawiamy, aby „odpoczęła”. W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą jedno żółtko, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jogurt i starty parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, a kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Czas na połączenie wszystkich składników. Do dużej miski wsypujemy sałatę, pokrojoną w paski pierś z kurczaka, listki rozmarynu i starty ser Gouda. Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami.
Smacznego!
Cezar_przepis_danie
Nasz ekspert weselny
Joanna Hoc-Kopiej
Joanna Hoc-Kopiej
Ponad 400 zrealizowanych wesel, rocznie zarządza realizacją ponad 70 wesel.
 
Poprzednie wpisy
Slow Food to organizacja wspierająca i promująca lokalną kulturę, rękodzieło i producentów z danego regionu
Copyright © Dwór Korona Karkonoszy
Projekt i realizacja: www.web-director.pl